Nakenaktion mot hijab

Aliaa Elmahdy "Not an awra, inte en förbjuden kroppsdel". Bild: Femen Sweden
Aliaa Elmahdy ”Not an awra, inte en förbjuden kroppsdel”. Bild: Femen Sweden

-Hijab är en extrem och strikt version av den sexistiska kultur som västerländska feminister kämpar mot, men många feminister gör undantag för hijab och ser det till och med som feministiskt.” -Aliaa Elmahdy

Aliaa Elmahdy, människorättsaktivist med ursprung i Egypten, tog av sig på överkroppen och visade skrivet på sin nakna kropp: ”Inte min Awra”, vilket betyder ”Inte en förbjuden kroppsdel”. Hon höll också upp ett plakat med texten: ”Hijab är sexism, inte antirasism”.

Det var Aktionsgruppen Femen Sweden som gjorde en barbröstad aktion på Mångkulturellt centrum i Fittja, två dagar innan kvinnodagen. Där hölls ett event för slöjan, hijab, som politiskt motstånd mot rasism. Man skulle diskutera ”hijaben som verktyg i kampen för värdighet och respekt”. Några av deltagarna var America Vera-Zavala och Mattias Gardell, förutom beslöjade kvinnor. Aliaa vänder sig emot att de presenterar hijab som feministisk och antirasistisk.

-Jag tror att sådan marknadsföring av hijab är skadligt för kvinnor från muslimska familjer, för kvinnans ställning i allmänhet och för icke-muslimer i länder med muslimsk majoritet.

Aliaa Elmahdy är känd som  ”den nakna bloggerskan” från den arabiska våren i Egypten, som blev dödshotad och har  fått asyl i Sverige och som gjort flertalet omskrivna femenaktioner sedan dess.

-När jag talar om hijab, talar jag inte om ett tygstycke, utan om en komplett uppsättning regler för hur kvinnor ska bete sig, dölja sig och dra sig tillbaka. En beslöjad kvinna skulle till exempel inte tillåtas ha rörelsefrihet eller sexuell frihet, säger Aliaa Elmahdy.

Aliaa Elmahdy vs Hijabis. Aliass och Jenny Wenhammar, Femen Sweden, på Mångkulturellt centrum i Fittja. Bild: Femen Sweden
Aliaa Elmahdy och Jenny Wenhammar, Femen Sweden, på Mångkulturellt centrum i Fittja.
Bild: Femen Sweden

Författare: annaernius

journalist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: