Skara min hemstad – Vad har hänt med dig?

Eller trygghet – goodbye? 

En vän vågar inte låta sin fru gå till jobbet ensam längre. Hon brukar ta en rask promenad över hela stan, som tar 20 minuter. Istället kör han henne tidigt på morgonen. Själv går hon på självförsvarskurs sedan några månader. Och har i likhet med många andra köpt försvarsspray som ligger i handväskan.

”Så länge de tre är på fri fot tar vi inga risker”, säger min vän.

”De tre” är nämligen de okända förövare som överföll en 20-årig kvinna i centrala Skara på påskdagens morgon. Ett brutalt våldtäktsförsök, där kvinnan först förföljdes med bil, sedan klev männen ur och knuffade omkull henne. Två höll fast henne och en försökte slita av henne kläderna, de tafsade på henne och brände henne på handen med en cigarett.

Något fick dem att plötsligt avbryta och de försvann i en svart bil. Inga signalement mer än mörka huvtröjor. Trots att polisen vill ha hjälp från allmänheten. Varför? Sajten Fria Tider uppger att Lidköpingspolisen har uppgifter om att de misstänkta talade på något språk hon inte förstod, vilket även hördes i tv-inslaget på  expressen.se.

Den uppgiften fanns inte i de lokala tidningar som skrev om gruppvåldtäktsförsöket. Inte ens när SkLT skriver om nya uppgifter tar de med detaljen med det främmande språket.

Inte många hade heller gruppvåldtäktsförsök i rubriken. För det var faktiskt ett gruppvåldtäktsförsök, inte bara ett våldtäktsförsök. Det första någonsin i Skara, i alla fall vad jag känner till. En tragisk milstolpe.

En tid innan hade en småbarnsmamma i Skara för övrigt varnat på facebook att några män i en svart bil flera gånger följt efter henne när hon gick med barnvagnen, uppger SkLT. Facebookinlägget delades runt 1000 gånger.

Några andra vänner gick ut med arbetskamrater och åt på restaurang. Ingen vågade ta bussen hem till orten utanför stan som de brukar. Busstationen har blivit något av en no go-zon med ständiga bråk och rån. Jag hörde att en som arbetar på Pressbyrån, som ligger i stationsbyggnaden, redan har slutat. Det var nämligen ett knivrån där för några veckor sedan.

 

skara-station1-web

Detta i lilla Skara! En sömnig småstad där absolut inget händer. Ett 1000-årigt kulturarv, djäknar, Arn och medeltid, konst och söndagsstängda cafeer. Skara, där jag och många med mig ibland vinglade hem från krogen på 80- och 90-talen, ibland ensamma. Tjejer kunde det på den tiden.

Tidningsrubrikerna är sig inte lika längre. Mordbrand, skadegörelse, rån, våldtäktsförsök, insatsstyrkor, stort polispådrag…Det senare handlar om en ”konflikt mellan olika gäng där flera verbala hot ska ha skrikits. Enligt uppgifter till polisen ska fem-sex personer ha varit inblandade.” Aha. En ledtråd. Gäng, konflikt, skrika. Ingen polisanmälan, inte hittat någon berörd.

En annan ledtråd är tidpunkten. 17.30 på en onsdag. Det talar för att det inte är fyllebråk mellan svenskar. Vi har som i gamla öststatsdiktaturer lärt oss att läsa mellan raderna och plocka upp kodord.

Skara kommun startar nu ”en process med ett långsiktigt integrationsarbete”. De ska ta fram en integrationsstrategi och har tillsatt en integrationsutvecklare. Dessutom ska kommunen anställa väktare till busstationen.

Det sorgliga som ibland griper tag i mig är att de flesta av oss ändå upplever vad som händer, trots att locket läggs på allt negativt som har med invandringen att göra.

Den tysta kunskapen om vad som händer tar sig ändå in i folk, även om de inte får hela bilden.

Även om vi inte öppet diskuterar vad som håller på att hända, hur vårt samhälle omvandlas till oigenkännlighet, till ett samhälle där vi inte känner igen oss och inte är trygga i.  Trots tystnaden fylls vi av den. Den kryper in. Rädslan.

Författare: annaernius

journalist

13 reaktioner till “Skara min hemstad – Vad har hänt med dig?”

 1. Ring P1 099 510 10 (vard 09:30 – 10:00)och prata om detta – men du kan inte i telefon slussen (dit du kommer först) där de frågar vad du vill prata om och så skriver de upp det och skickar in till den som leder Ring P1 – säj då inte att du vill klaga på asylerna eller liknande – utan säj något vilseledande – annars får du inte komma fram. PK. Säj i slussen att du vill prata om ex: invandring är bra för Sverige (hhh) och när du sedan kommer fram till Alexandra eller Täppas …då säjer du vad du vill! Halva vuxna Sverige lyssnar och t om Carl Bildt ringde en gång tillbaka och ville genmäla en vanlig svensk som sagt något….PK personer är räviga så vi måste bli räviga tillbaka för att få våra röster hörda.

  Gillad av 1 person

 2. Fruktansvärt det som hänt, men måste dock säga att denna text var väldigt rasistiskt vinklad och jag blev lätt upprörd när jag läste… Det handlar inte om att dessa män är utländska, det är inte det som är grejen och anledningen till att de utförde en sådan handling, det handlar om att det är män som har något fel i hjärnan och sådana män finns det gott om, oavsett ursprung!

  Gillad av 1 person

  1. Märkligt att dom två gångerna det hänt som jag känner till i skara så är det enbart folk med utländsk bakgrund som hat utfört dådet. Och det är inte rasistigt det är fakt. Senast jag hörde om en våldtäkt i Skara var nog fem år sedan och då kom det fram att det var påhittat av offret nån dam i 50 års åldern om jag inte mins fel. (Hon erkände lögnen). Och ska vi dra paralleller med andra länder så var alla överfallsvåldtäkter i Norge utförda av folk med utländsk härkomst. Så läs gärna nåt annat än Aftonbladet och Expressen och andra vänstervridna tidningar så att du får en lite bättre verklighets uppfattning.

   Gillad av 1 person

 3. Så himla typiskt. Direkt man tar upp sanningen med utvecklingen av Sverige och massinvandringen så är det enligt ovan Ebba rasistiskt.. Att det är en kvinnoförnedrande kultur som kommer från Mena länder är bara sanning och inte rasistiskt..

  Gillad av 1 person

 4. Inte bara Skara, idag en hel skara av städer, kommuner, landsortsbyar. Samma fenomen, våldtäkter begångna av kulturberikare, vår politikeromhuldade folkutbytesfavoriter. Överallt härskar fredlösheten, mest utsatta svenska tjejer, lättklädda sådana är ”horor” enligt koranen/muslimskt klantänkande. Och det tycks inte bekymra gammelpartipolitikerna, som skapat nogo-zonernas utanförskapsreservat, där icke-demokrati råder, där sharia gäller, där svenska myndigheter och samhällsfunktioner ej är välkomna. Integration är ett
  vänsterpopulistiskt slagord, men en omöjlighet, man kan inte integrera de ointegrerbara. Rösta bort 7-Partiet i nästa val, det finns ett alternativ, utnyttja din rätt att stoppa förfallet, det är sent men inte för sent.

  Gilla

 5. Jag tänker inte starta någon diskussion med er människor som har kommenterat, jag anser att det inte är någon idé att diskutera med ignoranta och trångsynta människor. Min kommentar var riktad till textförfattaren för att detta inlägg kom upp på mitt facebookflöde och då kände jag att jag var tvungen att agera. Annars hade jag aldrig lagt ned tid och energi på en sådan här grej, när jag redan vet om att majoriteten i Skara är vardagsrasister och SD:are. Tack för mig! Svarar ej mer på några kommentarer.

  Gilla

  1. ”När jag redan vet om att majoriteten i Skara är…”
   Du är en sådan förebild, ett sånt föredöme för oss alla. Tänk om alla kunde vara så befriande från generaliseringar som du är.

   Gilla

 6. Är det inte våldtäckt från invandrare så är det svenska kannibaler som äter sina respektive. Tjejer är chanslösa i Skara.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: