När ordningsmakten retirerar

 

skara-station2-webb

Ska civila medborgargarden upprätthålla ordningen i Sverige i framtiden?

Efter flera rån, slagsmål och bråk  vid Skara busstation, har föreningen Skara United samlat några asylsökande och börjat patrullera vid busstationen i gula västar. Tanken är att öka tryggheten varje kväll mellan klockan 20.00 – 23.00. Lokaltidningen lyfter upp initiativet som en positiv nyhet.

Civila insatser görs på många ställen i landet. I Borlänge ska somaliska pensionärer åka med lokalbussarna för att stävja bråk, istället för de väktare som tidigare anlitats. Som ersättning  får den somaliska PRO-föreningens medlemmar busskort och bidrag till en ny lokal.

– I vissa kulturer har uniformen en negativ klang och kan vara kopplad till hot snarare än hjälp. Vi tror att det kan vara bra med en mjukare framtoning, säger Bengt Benjaminsson på Dalatrafik, om beslutet att ersätta väktarna med PRO.

Det finns många exempel på att civila medborgargarden får mer inflytande. I Eslöv hänvisar till och med polisen till Eslövs medborgargarde efter en våg av inbrott, då alla deras egna resurser är utlånade till asylmottagandet.

polis-1-web

Över hela landet märks polisbristen. De många grövre brotten gör att polisen varken hinner med vardagsbrotten eller att utreda grova brott.

Polisen i Skaraborg väntar sig en tuff sommar. De är minst 20-25 poliser kort i området, och bemanningen kommer att vara “så åtstramad att det helt enkelt inte får hända något”. I Lidköping tas stationsbefälet bort nattetid.

Det verkar finnas en tro på att medborgargarden med invandrarbakgrund ska lugna mer, trots att det finns stora motsättningar inom dessa grupper.

Svenska frivilliga grupper däremot hanteras  ofta mer styvmoderligt. Siri Bernhardssons initiativ Tafsvakten i Kalmar togs inte väl emot av badhuset. Inte heller den grupp svenska män som nattvandrar i samma stad.

Soldiers of Odin, som håller på att breda ut sig i många svenska städer och i Europa, har punktmarkerats av polis och har anklagas för att vara kriminella och nazister. Oavsett vilket är det många vanliga familjefäder som nu ansluter sig eller tänker göra det.

Vi har ett samhällskontrakt mellan staten och dess medborgare om att leverera skydd och trygghet enligt stiftade lagar. Det allvarliga är att det inte längre uppfylls.

Det blir ett farligt läge när den svenska ordningsmakten inte klarar sitt uppdrag. I tomrummet växer ett spektrum fram av grupper som vill hjälpa till, från somaliska pensionärer till tuffare medborgargarden som vill ta tillbaka gatorna. Det är en chimär att tro att det löser några problem.

Inget av dessa initiativ kan ersätta polisen. Inget av dem kommer att kunna ges några befogenheter. De kommer inte heller att få något egentligt uppdrag och inga tvingande medel för att upprätthålla ordningen.

Den bistra sanningen är att det bara är statens ansvar att ta tillbaka no go-zonerna och andra områden där brottsligheten har tagit över.

 

 

 

 

 

 

 

Författare: annaernius

journalist

6 reaktioner till “När ordningsmakten retirerar”

  1. Måste säga, utan att vara avsiktligt fatalistisk eller försöka göra någon politisk poäng, att jag spontant associerade bilden på Skara station (går stambanan Stm–Gbg förbi Skara?) med järnvägsspåret in i Auschwitz II Birkenau. Bilden på Skara station utstrålar väl inte precis samma avgrundsdjupa ondska som Birkenaus port, men ett svagt eko finns där.

    Gilla

  2. En spade är alltid en spade vem som än gräver . . .
    Har vi någonstans sett att ”medborgargarden” mot ersättning ger skydd?
    Ja kanske det ja . . . och speciellt efter att man ”drabbats”……..
    En spade är alltid en spade vem som än gräver . . .

    Gilla

  3. Rikspolischefen måste nu börja att göra rätt för sin lön, agera nu innan det är för sent ! Snart vill ingen vara polis längre.

    Gilla

  4. Anna, du borde läsa denna artikel som handlar om den amerikanska vapendebatten, såsom den aldrig beskrivs i svenska media. Denna artikel bygger på vetenskapliga studier i USA, som behandlar effekten av olika vapenbeslut i samtliga 3.054 counties i USA under 30 år. Det skulle vara befriande om någon journalist kunde framföra en mera verklighetsnära rapport om denna debatt än som nu sker. Här kommer en recension av rapporten som publicerats på denna bloggpost:
    http://denamerikanskavapendebatten.blogspot.se

    Gilla

    1. Tack för den. Gluttade bara som hastigast, skall läsa ordentligt när jag får tid.
      Chicago är väl ett typexempel, de har vad jag förstår sedan flera decennier de hårdaste vapenlagarna av alla i USA, och är samtidigt de värst drabbade av våld med skjutvapen. (Och våldet har eskalerat efter de restriktiva vapenlagarna infördes.)

      Gilla

Lämna en kommentar