Kvinnojourerna fulla med utländska kvinnor

kvinna-_vid_fonster_web

På årets GRÄV-seminarium var Aftonbladet-journalisten Kerstin Weigl en av föreläsarna. Där  berättade hon om arbetet med sin prisbelönta sju år långa granskning av dödligt våld mot kvinnor i nära relationer. Hon har även uppmärksammat hur våldet påverkar barnen som blir kvar när mamma mördats.

Men hon berättade inte i föredraget hur stor del av de dödade som var invandrarkvinnor eller om förövaren hade invandrarbakgrund. Hur stor del av det dödliga våldet som utländska män eller män med invandrarbakgrund står för var en frånvarande frågeställning.

En stor miss enligt mig och ytterligare ett bevis för att media mörkar negativa konsekvenser av asylinvandringen.

Dock sa hon mot slutet att ”kvinnor som inte varit så länge i Sverige var överrepresenterade” och att det är ett spår man borde titta närmare på.

För ett tag sedan fick jag höra av en bekant som hade kontakt med kvinnojouren i en ort i Mellansverige att i princip alla kvinnor var utländska.

Vad händer med misshandlade svenska kvinnor när de få platserna är upptagna med utländska kvinnor?

Enligt min källa hade man telefonkontakt med dem. Man räknade väl helt enkelt med att de fick klara sig själva. De hade troligtvis ändå ett visst försprång framför utländska kvinnor, med ett hårdare förtryck och ett många gånger obefintligt nätverk, verkade resonemanget gå.

Det är detta som kallas undanträngningseffekter. Våldet mot de svenska kvinnorna har inte minskat, däremot har det tillkommit en grupp med enorma problem, problem som vi sannolikt inte ens ser den fulla vidden av än.

När jag jobbade på redaktionen i Skövde skrev jag artiklar om kvinnojourerna. De som arbetade där bekräftade, för ett par år sedan, att vart femte samtal till kvinnojourerna i Sverige handlade om heder. Jag kan tänka mig att den siffran har stigit efter den stora mängd migranter som kommit, särskilt senaste två rekordåren.

Att man har börjat uppmärksamma att kvinnor trakasseras, våldtas och misshandlas på asylboenden är bra. Hur man nu kunde tro att det skulle fungera där, när man samtidigt för första gången i Sverige diskuterar könssegregering på badhus, på grund av alla problem med tafsande utländska män.

Frågan är bara hur vårt samhälle på sikt ska kunna klara av dessa problem man nu bygger in på grund av den stora asylinvandringen.

 

 

Författare: annaernius

journalist

3 reaktioner till “Kvinnojourerna fulla med utländska kvinnor”

 1. Hej ! Anna

  Intressant att ni tar upp ämnet ” Kvinnojourer fulla med utländska kvinnor. ”

  Jag är själv en person som har erfarenhet av att ha tillbringat en tid på Kvinnohuset, Tranan, i Skövde, i mitt fall under Dec 2011- januari 2012.

  När jag kommer dit sent på kvällen möttes jag upp av två anställda svenska kvinnor som tilldelade mig ett rum.

  Det visade sig snart att jag var den enda etniskt Svenska kvinnan vid det tillfället.

  Det hängde på ett hårstrå att jag fick vara kvar eftersom det var högt tryck på kvinnohuset. Jag blev dock vän med en Libanesisk kvinna som hade ett mycket normalt uppträdande.

  Det fungerade så på Tranan att vi fick ha varsin hylla i ett kylskåp, där vi kunde förvara våran mat som vi själva fick stå för.

  Problemet var att detta inte fungerade, eftersom de övriga boende stal hej vilt.
  Hade jag lyckats få tag i någonting speciellt att spara till kvällen så var det borta innan man ens fick för sig att plocka fram det. Hade jag till exempel köpt glass tog de utländska mödrarna och gav till sina barn.

  Ungarna levde runt och slet och rev i allting, och det som förundrade mig mest var mödrarnas totala bekymmerslöshet över detta. Försökte man påpeka någonting fick man bara arroganta, nonchalanta, miner till svar, och sedan vände de ryggen till. Medan ungarna fick fortsätta att riva loss.

  Deras hygien var dessutom under all kritik.

  Stämningen var mycket dålig och osämjan låg i luften, men bortsett från allt detta så ser jag som det största problemet att det som regel inte finns någon plats överhuvudtaget då en svensk kvinna behöver hjälp.

  Jag fick själv lämna min plats, då nya invandrarkvinnor var på väg in.
  Vilket dessutom var nära att kosta mig livet.

  De slutsatser jag kan dra av de erfarenheter jag gjorde är att kvinnohuset egentligen inte var något alternativ, de hade inte alls de resurser som krävdes för att göra egentlig nytta. Åtminstone inte för mig.

  De var naturligtvis inte personalens fel, det var mycket bra, men saknade resurser och möjligheter att hjälpa till.

  Det måste dessutom varit mycket frustrerande för dem att se alla problem som fanns och att inte ha någon möjlighet att få fram de medel som behövdes.

  Den enorma invandringen kommer att sätta ett sådant tryck på den här typen av verksamhet, att det överhuvudtaget inte kommer att vara meningsfullt för Svenska kvinnor att ens tänka tanken på att försöka få hjälp.

  Det som länge har förundrat mig är att de personer som är mest invandrarvänliga och försvarar den mycket stora asylmottagningen, inte tycks begripa att huvuddelen av de som kommer hit bär med sig värderingar och traditioner som är så fjärran från deras egna så de över huvud taget kan bli.

  Svenska vänsterfeminister har i minst ett halvt sekel slagits hårt för jämställhet och kvinnor och mäns lika värde och samma rättigheter och nu kämpar de för att öppna dörrarna och få hit folk från gravt patriarkala strukturer, där kvinnorna inte har vare sig något värde eller någon rättvisa att förvänta sig.

  Är man då så korkad att man tror att dessa människor skall ändra inställning så fort de passerar gränsen. Hur dum får man egentligen vara.

  De sista årens stora asylinvandring kommer att ge Sverige nya problem som aldrig kunnat drömt om för bara 15-20 år sedan.

  Dessa problem kommer att omforma det Svenska samhället på ett sätt som inte går att rätta till, och tyvärr det är redan för sent.

  Vi har väl redan någon miljon människor här som inte vare sig kan, eller vill, ta till sig Svenska värderingar, och hur detta på sikt skall utveckla sig, törs jag knappt tänka på.

  Hälsningar // Cathy

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: